RSS

En växande trend

14 Mar

Vi ser en växande trend med skarpa bett och oschyssta träningsmetoder i westernvärlden. Detta är något som oroar oss, att man är villig att bortse från hästens välbefinnande för sin egen framgångskull, utan en tanke på framtida konsekvenser för hästen. Att inte bry sig om att träningen ska ske utan obehag för hästen, är något som vi tar avstånd ifrån. Detta är inte western ridning för oss utan vi tycker det ska vara ett samspel mellan häst och ryttare. En häst ska känna glädje inför sitt jobb och inte göra det för att den är kuvad. Att hästen inte vågar gå ur form för att den är rädd för att få sporrarna i sidan eller ryck i ett skarpt bett är inte sättet vi vill rida på.

Vi anser att stångbettet är det sista steget i hästens utbildning och ska inte användas förrän man kan rida hästen utan att ta i det annat än för att korrigera mindre saker. Bättre att kunna rida på en hand på tränsbett än att behöva rida med två händer på stångbett.

Bettet är inte starkare än handen som håller i det, men fel bett med fel hand kan orsaka enorma skador i hästens mun. Jag(Linda) har själv hjälpt till att behandla en häst som hade ett massivt överben i gommen orsakad av bett med hög port och en ryttare med för hårda händer.

Vi vill med detta inlägg inte anklaga eller döma någon utan endast klargöra att denna typ av ridning inte är något vi stödjer och tar stort avstånd ifrån.

Efter den tråkiga incidenten under FEI World Reining Final på Bökeberg har FEI ändrat reglerna för framridningen. Något vi tycker är positivt och vi ser fram emot att se resultaten av detta och förhoppningsvis mer kontrollerade framridnings former.

I korta drag innebär reglerna att du inte får slidestoppa hästen mot sargen/väggen närmare än två meter eller spinna hästen mer än max 8 varv totalt.

Överträdelserna ger omedelbart gult kort.

Gult kort innebär en varning som ligger kvar i 12 månader. Får man ytterligare en varning under perioden blir man per automatik avstängd i två månader.

Så här ser reglerna exakt ut:

300.5.2. During warm up and exercise sessions Horses must not be closer than two meters to the boundary of the arena at the completion of a sliding stop. The penalty for violating this rule shall be an Immediate Yellow Warning Card.

300.5.3. During warm up and exercise sessions Horses cannot be spun more than eight consecutive times in a high speed spinning movement. The penalty for violating this rule shall be an immediate Yellow Warning Card.

300.5.4. During warm up and exercise sessions Horses must not perform more than eight high speed spinning movements either to the left or to the right in total. The penalty for violating the rule shall be an immediate Yellow Warning Card.

Vill du läsa mer om de nya reglerna? Följ länken

http://www.fei.org/sites/default/files/file/DISCIPLINES/REINING/Rules/Reining%20Rules%20-%20Final%20-%20GA_0.pdf

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: