RSS

Del 2 av ”Seven Games”

14 Mar

Porcupine Game – Piggsvinsleken

Detta avsnitt eller hellre, denna lek, lär din häst att gå undan för tryck åt alla 6 riktningar – Uppåt, neråt, framåt, bakåt, höger, vänster. Det är vi som ryttare eller hästskötare som formar hästen och även gör den känslig resp. okänslig för våra hjälper. Så i denna lek använder man 4 olika faser – Pälsen, huden, musklerna och skelettet. Det viktigaste här är att du alltid ger din häst en chans att svara på det lättaste trycket innan du gradvis går till nästa fas och på så sätt ökar trycket. Eftersom hästen lär sig i stort sett allt via positiv förstärkning, alltså eftergift är det därför viktigt att man så fort hästen ger efter och går undan för trycket, slutar trycka. Varva detta med vänskapsleken så att hästen inte tar för givet att den ska flytta sig så fort du lägger handen på den.

Även hästarna använder sig av 4 faser när de ska flytta på varandra, detta är deras naturliga språk vilket vi människor måste lära oss för att förenkla kommunikationen mellan häst – människa.

Hästarnas 4 Faser

Om du ska börja med att be hästen backa, lägger du handen på bringan. Först så pass lätt att du bara känner de yttersta håren på din häst, vänta ca 3-4 sekunder och om hästen inte svarar så går du vidare till fas 2 då du nuddar huden på hästen, vänta återigen och ge hästen en chans att svara på trycket. Lyssnar hästen inte så gå vidare till fas 3 och tryck nu på musklerna, samma här, vänta och gå sedan vidare till skelettet som är fas 4. Glöm absolut inte att svara med eftergift så fort hästen tänker tanken att backa (att hästen väger bakåt) i början. Oavsett om du har en lite lat och okänslig häst, eller en känslig häst, är det viktigt att du börjar på fas 1. Eftersom hästen då kommer koppla Fas 1 med de andra faserna och då gå undan för det lättaste trycket. Något att tänka på inom all hantering av hästen.

De fyra faserna

Tänk på att vara konsekvent och tuff utan att vara elak, och att vara snäll utan att vara mesig

Att lära hästen gå undan för tryck kommer du ha nytta av i all häst hantering inte minst när det är dags att sitta upp, om hästen kan utföra det du ber den om på marken kommer den med lätthet lära sig vad du vill på ryggen.  Använd dig av fokus och energi när du ska flytta hästen detta känner den av och du har större chans att den flyttar sig, vill du att hästen saktar ner, stannar eller kommer till dig, slappnar du av, blir neutral och passiv.

Flytta bakdel, du börjar med vänskapsleken över hela hästen.  När du sedan ska flytta bakdelen stannar du upp med handen bak mot hästens mage där du senare kommer att ha din skänkel, du tar lätt med dina finger toppar och börjar med fas 1 i 3-4 s om hästen reagerar minsta lila åt sidan så släpper du trycket helt och fortsätter med vänskapsleken som du tidigare påbörjade, annars fortsätter du med fas 2,3,4 tills du får en reaktion från hästen. 

Flytta framdel, stå brevid din häst, håll upp en hand mot hästens huvud och den andra på bogen, sträck på dig använd din energi tillsammans med faserna för att flytta hästen ifrån dig. 

Sänka huvudet, lägg handen över nacken bakom öronen, tummen på ena sida och resten av fingrarna på andra sidan mankammen. Tryck med fingrarna, kom ihåg faserna. Så fort hästen antyder att ta ner huvudet släpp efter och gör vänskapsleken, upprepa tills hästen förstår att den ska ge efter för trycket.

För att komma vidare när hästen lärt sig gå undan för så lätt tryck som i Fas 1, försök att med hjälp av ditt kroppsspråk, fokus och energi få hästen att flytta sig. Detta blir då Fas 0 och om den inte reagerar på det så går du vidare som tidigare med Fas 1.  Pröva gå mot din hästs bakdel, fokusera på den och spänn ögonen i punkten du vill flytta på, ta upp händerna som om du är på väg att göra som i Fas 1. Flyttar den sig? Då kan du fortsätta med vänskapsleken, om inte så gör du fas 1 och flyttar bakdelen, nästa gång kanske den har förstått vad du vill och flyttar sig utan att du rör vid den.

Tänk på att alltid avsluta allt med vänskapsleken!

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: