RSS

Natural Horsemanship

04 Mar

”Seven Games”

Vi kommer, i en serie om 7 delar, gå igenom ”de sju lekarna”, dessa ses som grundstenarna i Natural Horsemanship och är just lekar som du kan leka med din häst. De är skapade för att ni ska ha roligt tillsammans och få en positiv relation till varandra som bygger på förtroende och tillit. Genom dessa lekarna övar man saker som i sker i vardagen, hantering, tryck ( av skänklar tex) osv. Genom att hästen har övat på och lärt sig gå undan för dina tryck på marken, har den lättare att relatera till tryck när du rider. Du behöver ingen dyr utrustning för att utföra dessa lekar och du kan göra det med alla hästar oavsett ras och ålder. Din fantasi sätter gränsen och när din häst och du känner er säkra på de sju lekarna kan ni utveckla dem till svårare saker. Därför kommer vi skriva ett avsnitt för nybörjaren och ett för de som vill avancera och utveckla sig mer.

Plocka fram ditt barnasinne, en grimma, en lina, din häst och kanske även en pinne, så leker vi!

  1. Friendly Game – Vänskapsleken.

Den här leken är till för att din häst ska lära sig att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till middag, den ger även mycket självförtroende och skapar en häst som är lugn och trygg i sig själv. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att bli berörd av dig, av utrustning och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Det viktigaste av allt är att du är lugn, behåll en rytm i vad du gör och stressa dig inte fram, du ska inte skrämma din häst eftersom den då kan uppfatta sakerna eller dig som något negativt.

Natural Horsemanship är till för alla, stor som liten, ung som gammal.

 

Er tid ihop ska vara positiv och vänskaplig.

Börja med att röra din häst överallt, hur reagerar hästen? Börja någonstans på hästens kropp där du vet att du får röra, dock ej huvudet. På detta sett kan du vara säker på att din beröring är accepterad och blir positiv, tex Halsen eller manken. Gå sedan vidare neråt/bakåt, mellan frambenen, på benen, får du lyfta hovarna? Får du röra den under magen? Mellan bakbenen? Var uppmärksam på hästens signaler, om du stöter på en del av hästens kropp där den reagerar med irritation eller rentav rädsla, så ta tillbaks din hand en liten bit, till en del där hästen accepterar att du rör den. Rör handen sedan långsamt mot det tidigare ”problem området”. Det gäller att du går framåt och bakåt så mycket du behöver över hästens kropp tills den accepterar din beröring helt. Tålamod och inre lugn är viktigt och du bör ta god tid på dig, inte stressa eller bli irriterad. Hästen känner dina känslor och är din spegel, om du blir arg, är det troligt att hästen reagerar med frustration likaså. Hästen ska stå lugnt och avslappnat under denna lek innan du kan gå vidare till nästa lek.

Har du klarat det ovannämnda och känner att du vill avancera?

Då kan du fortsätta med föremål, kan du röra den överallt med en pinne eller pisk utan att den blir rädd? Lugnt och metodiskt stryk föremålet över hästen, precis som du gjort med din hand. Men var uppmärksam på hästens signaler, gör inget som kan få dig eller hästen skadade.

Du kan pröva stryka hästen med en prasslig plastpåse, en petflaska med skruvar eller stenar i, kan du hoppa runt hästen och vifta med dessa sakerna? Du kan svepa in hästen i en presenning och pröva göra alla lekarna med hästen lös när ni känner er så pass säkra.

Mer avancerad Friendly Game med en sk "Carrot stick".

En av hästarnas största flykt egenskap är att vara rädda om sina ben, där kan du göra stor nytta för framtiden. Ett tips är att ha ett mjuk rep som du lägger runt benet medans du håller i repets bägge ändar. Repet ska ej vara snurrat runt hästens ben utan bara ligga bakom senan ungefär om du står framför, dra sedan repet upp och ner på hästens ben. Ett tips är att börja med frambenen och sist ta bakbenen. Detta är dock inget för nybörjaren, utan för den mer avancerade. Din fantasi sätter gränsen och glöm inte att detta är lekar, gjorda för att vara roliga och ge positiva erfarenheter av olika sorters beröringar. Ha kul ihop!

Karolinas häst, Matilda, iförd en presenning.

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: